25 Mart 2013 Pazartesi

1.HAFTANIN ARDINDAN;
İnsan yeryüzünde ilk olarak ortaya çıktığı andan bu yana çevresiyle iç içedir. hem çevre insanı etkilemiştir hemde insan çevreyi etkilemiştir diyebiliriz rahatlıkla. bu karşılıklı etki insan nüfusunun artmasıyla ve insanın gelişmesiyle teknolojide gelişmiş bu faktörde çevreyi olumsuz olarak  çok etkilemiştir. insan ilk yaşamını avcılık yaparak sürdürmüştür daha sonra yerleşik hayata geçmiştir.  Zamanla gelişmiş ve eski özelliklerini terk etmiş yenilerini kazanmıştır yerleşik hayata geçerek.Tarım ile hayvancılıkla epey bir zaman uğraşmıştır insanlar daha sonra sanayi devrimin gelişmesiyle hayat insanlar için rahat olmaya başlamış ve fazla ürün üretilmiş üretildiği kadar tüketilmeyince fazla ürün çevreye atılmış bir şekilde. Çevreye sanayi atıklarının atılmasıyla  hem doğal çevreye hemde doğadaki hayvanların olumsuz etkilenmesine sebep olmuş canlı türleri yok olmuştur bu ve bu gibi sebeplerden... Sanayi devrimin 1950 ler de hız kazanmasıyla insanların çevreye verdiği zararlarda artmıştır.İnsanlar çevreye zarar verdiğini anlayınca yine kendileri bu zarar dokunduğu için kendi çıkarı için çevreyi koruma yolları aramıştır. Bununla ilgili çalışmalar yapılmış halk bilinçlendirilmeye çalışılmıştır.Dünyada 1997 de kyoto çevre sözleşmesi imzalanmıştır çevreye yapılan yanlış uygulamaları durdurmak için . İşte bu süreç içinde çevre bilimi doğmuş ve gelişmiştir.Gelecekte çevre biliminin daha çok gelişeceğini düşünüyorum çünkü insanlar bunun farkına varmış doğanın zarar görmesiyle kendilerininde zarar göreceklerinin farkındalar...

28 yorum:

  1. bence de şuan insanlara verilen konferanslar ve getirilen yasalar sayesinde çevre bilimi gelişmektedir. eğer yasalar olmasa insanlar yinede duyarsız olurlar. örneğin kapalı alanlarda sigara içme yasağı......

    YanıtlaSil
  2. zaman ilerledikçe görüyoruz ki teknoloji ve hayat şartları bize sanayiyi veya diğer yapay durumları gerektiryor. şimdi tamamiyle sanayiden uzaklaşıp doğayı yok etmememe adına yerimizde saymayı kabul edersek ülke bazında gelişmiş sayılamayız. söz gelimi hem insan ihtiyaçlarını karşılayacak hemde bunu yaparken kullandığı doğayı geri dönüşüm olarak kullanabilir. bilinir ki bir fabrikanın olması insan ihtiyaçaları ve ülke ekonomisi için şart. kurulan fabrika mekanının işgal ettiği alanda tahrip edilen doğayı yerine getirmek gerekir. veyahut o fabrikada kullandığı malzemenin bir döngü halinde doğaya katması gerekir.

    YanıtlaSil
  3. tüm sorunlar insan kaynaklıdır herzaman. ilk insandan bu zamana kadar çevresel problemler gittikçe büyümüştür ama günümüzde artık yavaş da olsa bunun bilincine varmış bulunuyoruz.

    YanıtlaSil
  4. çevre bilimi ilk insanlardan bu yana yaşadığı yeri temiz tutma çabalarının bir sonucudur. düşünsenize herkes yaşadığı alanı korumuş olsa çöplerinden usulüne göre doğaya en zararsız haliyle kurtulmuş olsalardı bu sorunlar piyasada gelişir mi idi. insanlar... dünyanın pisliği uzaydan kaç milyon km ötesinden belli oluyor.astronotların çevreci olmaları da bu yüzden olsa gerek :) neredeydik ama şu da bir gerçek farkına vardık artık çevre bilimciler bu konuyla geniş çaplı ilgilenmekteler...

    YanıtlaSil
  5. ahh bu insanlar...:) Ne geliyorsa onların bilinçsizce hareketlerinden kaynaklanıyor.Bilim insanları bile çevre için planladığı bir çok proje de bir takım denemeler yaparken bile ne kadar az ya da çok olursa olsun zarar vermiyor mu? Umarım insanlar bu konu da daha çok duyarlı olur ve hemen harekete geçerler...

    YanıtlaSil
  6. bende katılıyorum sana osman insanların çevreye vekendilerine verdikleri zararı fark edeceklerini düşünüyorum

    YanıtlaSil
  7. evet çevreye verdiği zararı fark edecekler çünkü çevre zararı onlarıda etkileyecek sanayi, teknoloji ile çevre felaketleri arttı ama teknoloji ile de eskisi gibi olur demiyorum ama çevreyi iyileşirebiliriz.

    YanıtlaSil
  8. insanlar çevreye verdiği zararı farkedicekler ama geri dönüşü pek olamayacak

    YanıtlaSil
  9. aynen aslıya katılıyorum farkedeceğiz ama iş işten geçmiş olacak belkide

    YanıtlaSil
  10. çevre bilimi insanların varoluşundasn beri çevresiyle olan ilişkileri ve ihtiyaçları doğrulsunda meraktan ortaya çıktığını düşünüyorum bende. tabi zaman geçtikçe teknolojinin gelişmesi sonucunda günümüzde daha uyaygınlaşmış ve doğaya daha fazla zarar vermeye başlamış bulunmaktayız.

    YanıtlaSil
  11. yani fark edilse bile geri dönüşü cok zor

    YanıtlaSil
  12. dediğin gibi insanların kendi zararlarını tekrar kendilerinin ortadan kaldırma çabası olmuş ve bilinçlendirme konusunda haklısın insanlar git gide doğayı korumanın bilincine varıyor bencede.

    YanıtlaSil
  13. insanlar durumun farkına varacak ama iş işten geçmiş olacak malesef.

    YanıtlaSil
  14. çevre sorunları çevrenin kendini yenileyememesi durumunda ortaya çıkmıştır..

    YanıtlaSil
  15. insanlar çverdikleri zararların farkına vardıgı zaman çok geç olacak maalesef

    YanıtlaSil
  16. Kyoto protokolünü imzalamayan ülkeler çevreye en çok zarar veren ülkeler olması manidar.

    YanıtlaSil
  17. katılıyorum osman. çevre bilimi insanların zorunlu ihtiyaçlarından ortaya çıkmıştır.

    YanıtlaSil
  18. insanlar herşeyi geç anlayacak

    YanıtlaSil
  19. eee adı insan tabi geç anlıyacak

    YanıtlaSil
  20. hep bundan kaybediyoz zaten :)

    YanıtlaSil
  21. çevre sorunları insanların ihtiyaçlarının fazlalaşmasından dolayı ve bilinçsizce hareketlerinden dolayı ortaya çıkmaktadır.

    YanıtlaSil
  22. bence de gelecekte çevre bilimi daha da gelişecek..

    YanıtlaSil
  23. bence hepimiz az yada çok çevre ve ekoloji tanımlarını birbirinden ayırmayı ve tanımlamayı öğrendik.

    YanıtlaSil
  24. çevre bilimi insanlar ile paralel ilerlemektedir.insanlar çevre problemi yarattıkça çevre bilimi de zorunluluktan gelişecektir.

    YanıtlaSil
  25. çevreye zarar vermeden önce insanlardaki bişey olmaz nede olsa yıne eski halıni alır gorusunu değiştirmemiz gerekiyor.

    YanıtlaSil
  26. çevre bilimi çevreye verilen zararlar ve doğanın kendisini yenileyememesi sonucu ortaya çıkmıştır

    YanıtlaSil
  27. sercana katılıyorum çevre bilimi çevre sorunlarından ortaya çıkmiştır

    YanıtlaSil
  28. çevre bilimi çevre sorunlarından ortaya çıkıyor. evre sorunları insanlar yüzünden ortaya çıkıyor ve hala insanlar doğaya her şeye kendilerinin zarar verdiğini anlamayıp yapılan bilinçlendirme çalışmalarına katılmıyorlar... deliriyorum bu duruma yaa... sen insan mısın derler ya hani cevap : evet sen gerçekten bir insansın yaa. bazen i,nsanlığımdan utanıyorum

    YanıtlaSil