30 Mart 2013 Cumartesi


2. HAFTANIN SONUNDA

Yaptığım araştırmalar sonucunda; denizde ya da gölde yaşayan bir canlı ile akvaryumda yaşayan bir canlının hayatları arasında birçok fark vardır. Denizde yaşayan ve gölde yaşayan canlılar çok geniş habitatlara sahipler bu da onlara daha çok beslenme üreme gibi olanaklar sağlar. Akvaryumda yaşayan canlılara nazaran daha çok  canlı ile etkileşimdedirler. Akvaryumda yaşayan canlıların ortamları onların gerçek yaşam ortamları değildir. Yaşama alanları ve beslenme olanakları kısıtlıdır. Buradaki canlıların yaşamsal faaliyetlerini üremelerini, gelişmelerini kontrol altına alan insanlardır. Ama deniz ve göllerde böyle bir kısıtlama yoktur. Tamamen doğal ortam vardır. Canlılar, bulundukları ekosistemde yaşamlarını sürdürebilmek için bu çevreye ve çevre şartlarına uyum sağlamak zorundadırlar. Bu nedenle canlılar her ekosistemde yaşayamazlar. Canlıların bir ekosistemde yaşayabilmeleri için özelliklerinin o ekosisteme uygun olması gerekir. Bu yüzden akvaryumda yaşayan canlılar  için uygun ortam oluşturulmaya çalışılır  ama bu onların  gerçek habitatları değildir sadece oraya uyum sağlamak zorunda kalmışlardır..Popülasyonlar bulundukları ortamın şartlarından etkilenerek büyüyüp, küçülebilir ve zamanla değişikliğe uğrayabilir. Popülâsyondaki bireylerin sayısı iç ve dış faktörlerin etkisiyle değişebilir bu faktörleri insanlar olarak düşünürsek canlıların habitatlarını değiştirerek akvaryumlarda habitat oluşturmaya çalışıyorlar bu da canlıların yaşam ortamlarını etkiliyor. Her canlı türünün habitatı aynı değildir.  Örneğin  balıklar denizde, inci kefali Van Gölünde,  yaşar ve bu yerler o türlerin habitatlarıdır. Yani deniz ve göllerde yaşayan canlıların habitatları akvaryumda yaşayan canlılara göre daha geniştir. Ekolojik niş de aynı şekilde daha geniştir. Denizde yaşayan bir canlı doğal ekosistemde yasarken akvaryumda yaşayan yapay ekosistemde yaşamak zorundadır. Akvaryum insanlar tarafından oluşturulduğu için yapay ekosisteme girer. Dünyada bütün canlılar  kendi habitatlarında yaşama hakkına sahiplerdir düzeni bozan sadece insanlar başka canlıların hayatlarını ve aynı zamanda  ekolojik dengeyi etkiliyorlar maalesef...


27 yorum:

  1. bu da demek oluyor ki doğayı koruyabilmek için öncelikle insanın gereksiz lüksiyet zihniyetlerini değiştirmek gerek. bir canlının yaşamını sürdürebilmesi için tüm tabiata ihtiyaçları vardır bbir beşer bunların hepsini birarada bulunduramayacağı için habitat oluşturamazlar.

    YanıtlaSil
  2. canlıları her ikisininde yaşam alanlarının farklılığını yine insanların olduğu görülmektedir. akvaryumdaki canlının ekosistemi yapaydır fakat habitatı oluşmaz.....

    YanıtlaSil
  3. akvaryum da ki ekosistemle denizde ki ekosistem tamamen birbirinden farklıdır denizde gölde yasayan canlılar için ekolojik niş cok daha geniştir ve bu ekolojik niş yapay ortma tasınnamaz.

    YanıtlaSil
  4. yorumuna katılıyorum osman .. akvaryum balıklarının yaşam alanları koskoca okyanusun yaşam alanları ile bir olmaz..akvaryum balıklar için insan eliyle yapıldığı için yapay ortamlardır. yapay habitat diye bişey yok sadece yapay ortam diye bişey var konusunda da yapay habitatın olmadığını savunanlardanım..

    YanıtlaSil
  5. Söylediklerinde haklısın osman sana yorumlarında katılıyorum. insanlar adı üstünde yapay ortamlar sağlayarak bir takım canlıların yaşamsal faaliyetlerini kısıtlıyorlar. Bilmiyorlar ki doğal denge asıl onların müdehalesiyle daha kötüye gidiyor.

    YanıtlaSil
  6. insanların bazı bolgelere mudahale etmelerinde fayda olduğunu düşünüyorum. bir gölün kurumasından dolayı nesli tukenecek bır canlıya mudahale etmek gereken bir şeydir.

    YanıtlaSil
  7. dediklerinde haklısın osman ama yapay ekosistemi tamamen yok sayamayız evet lüks için yapılan uygulamaları desteklemiyorum ama vanlı koruma için nesli tehlikede olan hayvanlar için belli bir süre yapay ekosisteme evet diyorum.

    YanıtlaSil
  8. canlıların yaşam alanları canlıya göre değişir bu canlılara ve yaşam ortmlarına etki etmemeliyz

    YanıtlaSil
  9. akvaryumda yaşayan bir canlının yaşamı kısıtlıdır uyumu zordur akvaryumda yapay bir ortamdadır oranın sıcaklığına suyun ph sına uyum sağlaması zor olacaktır. ama okyanustaki bir balık yaşam mücadeesi verecektir yem arıyacaktır yada bir başka canlıya yem olmaktan kaçacaktır. ama akvarytumda kendisiyle uyumlu canlılar arasında yaşayabilir sadece okyanusta eşitlilik daha fazladır.

    YanıtlaSil
  10. hayır işte akvaryum doğal degil balığin yasam teri degil hem yapay habitat yoktur.

    YanıtlaSil
  11. evet yapay habitat yoktur insanların oluşturdukları yapay yaşam alanları vardır dediin gibi bu yapay ortamlar canlıların kısıtlanmasına neden oluyor.haklısın

    YanıtlaSil
  12. yapay habitat yoktur. insan yapsa yapsa yapay çevre yapar.

    YanıtlaSil
  13. emine kesinlikle katılıyorum..

    YanıtlaSil
  14. Söylediğin gibi akvaryum yapay ekosistem yapay habitat yok

    YanıtlaSil
  15. canlı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya ise bi süreliğine yapay ekosisteme alınmalı bence.

    YanıtlaSil
  16. emine son derece katılıyorum

    YanıtlaSil
  17. bencede yapay çevre vardır

    YanıtlaSil
  18. emin'e katılıyorum bende

    YanıtlaSil
  19. yapay habitat yoktur yapay çevre vardır bence

    YanıtlaSil
  20. yapay habitat yoktur bencede..

    YanıtlaSil
  21. gerçek habitatları değildir yerine habitatları değildir desek daha iyi olurdu sanki :) çünkü gerçek yapay diye ayırmıyoruz ki :)

    YanıtlaSil
  22. haklısın osman. Akvaryuma koyulan bir canlı için akvaryum habitatı değildir.Çünkü yaşadığı yer doğal değildir.

    YanıtlaSil
  23. canlıyı akvaryuma koyarak özgürlügunu kısıtlıyoruz yapay ekosistem olusturuyoruz.

    YanıtlaSil
  24. yapay habitat yoktur yapay çevre vardır =)

    YanıtlaSil
  25. haticeye katılıyorum :-)

    YanıtlaSil